Recepty

28. ledna 2010 v 20:17 | Hikari-chaaan X3 |  *Japonsko
Chirashi-oshi-zushi & Temari-zushi


Suroviny :

[Sushimeshi]

3 hrnky přervařené rýže
3 pol. lžíce rýžového octa
10 cm kus sušených chaluh (konbu)

[Chirashi-oshi-zushi]

3 vejce
150 g mletého kuřete
2 pol. lžíce sojové omáčky
3 pol. lžíce cukru
1 pol. lžíce mirinu
1 pol. lžíce saké
1 pol. lžíce salátového oleje
80 g rybího prachu (sakura denbu)

[Temari-zushi]

1 avokádo
120 g uzeného lososa
1 citrón


Předpříprava :

[Sushimeshi]

Chaluhu namočíme v 3. pol. lžících rýžového octa. Po 20. minutách odstraníme chaluhu z rýžového octu.
Připravíme rýži. Nejdříve umyjeme rýži v úzkém hrnci. Ponoříme ji v 3 a 3/5 hrncích vody nejméně na 30 minut. Přikryjeme pokličkou a vaříme na vysokém plameni dokudˇse rýže neuvaří. Snížíte na nízký plamen a vařte dalších 12. minut.
Odstraň rýži u ze sporáku. Pokropte rýži směsí rýžového octu a vůně chaluh. Promíchejte pomocí lopatky na rýži, pomůžete si tak s vypařovaním.

[Chirashi-oshi-zushi]

Rozbijte 3 vejce, přidejte 1 pol. lžíci cukru a zamíchejte. Ohřejte v hrnci salátový olej, přidejte vajíčkovou směs a povařte na středním ohni asi 5 minut. Zabraňte vejci aby nezhořelo, v občasných intervalech odložte hrnec z plamene. Rozdělte míchané vejce na malé kousky, míchejte za pomoci paliček.
Položte mleté kuřecí maso do hrnce. Přidejte saké, mirin, sojovou omáčku a 2. pol. lžíce cukru. Vařte na středním plameni a míchejte paličkami až do té doby dokud se nezačne tekutina vypařovat.
Vařte "sněhové hrášky" po 3 minuty. Odlejte hrášky a nakrájejte je na 3. cm pásky.

Příprava :

[Chirashi-oshi-zushi]

Na nádobu umístíme kus plastového obalu.
Umístíme rýžu na obal a uhladíme ji.
Pokryjeme rýži kuřetem (směsí) a znovu zploštíme.
Posypeme kuře rýží a opět uhladíme.
Na konec dáme sushi se silonovým sáčkem, znovu zploštíme. Vyndáme z nádoby.
Otočte vrstvami sushi a umístěte na talíř.
Ozdobte vrstvami sushi s míchanými vajíčky, sněhovými hrášky a denbu.

[Temari-zushi]

Rozdělte avokádo na polovinu. Oloupejte a odstraňte jádro. Nakrájejete avokádo na 2,5 cm kusy. Uřízněte z uzeného lososa 2,5 kusy. Pokropte citrónovou šťávou jak avokádo tak i lososa.
Rozprostřete 20 cm plastový obal. Dejte na něj uzeného lososa.
Na lososovi umístěte dva plátky avokáda.
Dejte 2 pol. lžíce sushi rýže na lososa a avokádo.
Obalte a vytvarujte loptu.
Rozviňte a servírujte sushi loptičky na talíři.

Onigiri
Ingredience

3 hrnečky rýže na sushi
8 sušených meruněk ume
8 plátků řasy nori
hrst černého sezamu.


Rýži uvaříme a rozdělíme na 24 stejně velkých porcí. Pak si namočíme ruce ve vodě a z každé porce vytvarujeme trojúhelník. Do 8 z nich vmáčkneme dovnitř sušenou meruňku a znovu dotvarujeme. Další třetinu obalíme na proužky nastříhanou řasou nori a zbývající trojúhelníky obalíme v černém sezamu.







Goyza



recept je určen pro 4 osob(y)

Ingredience:
300g mletého vepřového
250ml nastrouhaného čínského zelí
2 zelené šalotky, posekané
1 vejce
2 lžíce sójové omáčky
1/2 lžičky chili oleje
40 Goyza těstovinových kulatých placiček, nebo Gow gee °
2 lžíce oleje
250ml vody

Příprava:
V míse smíchat prvních šest ingrediencí. Naplnit placičky jednou lžičkou masové náplně. Okraje potřít prstem namočeným ve vodě. Přehnout v půli, stisknout okraje a naskládat je na faldíky.

Rozehřát 1 lžíci oleje v hlubší pánvi s poklicí. Poskládat Goyza blízko sebe v řadách a smažit při střední teplotě po 2 min., až jsou dole zlatové.

Přilít vodu, ihned přikrýt a dusit po 3min., až zprůhlednějí. Odkrýt a pokračovat ve smažení, až jsou Goyza dole křupavé a maso je propečené. Pokračovat s druhou polovinou.

Podávat se sójovou omáčkou v miskách a kopečkem Wasabi °°. Každý si přimíchá Wasabi kolik chce do sójové omáčky na namáčení Goyza.

° Nedostanete-li Goyza těstoviny, nebo Gow gee, pak použijte těstoviny na won- tony, nebo jarní závitky, ze kterých nakrájíte kolečka.

°° Wasabi je zelený asijský křen, velice ostrý a proto je ho zapotřeby pouze trochu. Dostane se čerstvý, v tubách již připravený, nebo v konzervách ve formě prášku, který se míchá s vodou.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama